ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Нови и частични избори за кметове на кметства в 15 населени места у нас

| обновено на 13.03.16 в 20:03
Снимка: БГНЕС

В 15 населени места днес се проведоха нови избори за кметове на кметства, а в 3 – частични. 

Избори се проведоха в общо 12 области на страната. Частичният вот в три населени места се налага, защото изборът на кмет там е бил отменен от съда. В 15-те селища, където се проведоха нови избори, кмет по време на вота на 25-и октомври миналата година не е бил избран, тъй като на втория тур, кандидати са получили равен брой гласове.

В три населени места от Благоевградска област гласуваха  за кмет днес.
В петричкото село Долна Крушица има избран кмет. Митко Тилев от ГЕРБ  успя да събере повече от половината гласове, пред другите двама кандидати от БСП и Български демократичен център. 
Избирателната активност беше близо 90 процента, съобщиха от Общинската избирателна комисия - Петрич. 
Без проблеми е приключил изборният ден и в двете села на община Гърмен – Хвостяне и Крушево.  
Над 82 процента от имащите право на глас са дали вота си за кандидатите на ГЕРБ и БСП в Хвостяне, като се очаква новият кмет да бъде обявен след 21 часа.
В село Крушево със сигурност ще има балотаж между двама от тримата кандидати, съобщиха от ОИК в Гърмен. Там избирателната активност беше над 86 процента.

В мизийското село Софрониево жителите избират между трима кандидати за кмет. Активността на вота в селото достигна около 55 на сто в ранния следобед. Гласуването там премина спокойно.

Трима са кандидатите и в ямболското село Маломир, община Тунджа. Избирателната активност надхвърли 50 процента още в ранните следобедни часове. Гласуването на частичния вот е спокойно. 

Подаден е един сигнал за нарушение. Според председателя на секционната комисия, застъпник се е опитал да съветва членовете на комисията. Сигналът е проверен и няма установено нарушение. В Маломир кандидатите са издигнати от политическо движение за радикална промяна "Българска пролет", Националния фронт за спасение на България и Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Очакванията са избирателната активност днес да достигне над 70 процента.

Балотаж има и в дряновското село Гостилица, където конкурентите за поста са двама. В асеновградското село Бачково и в хисарското Ново Железаре кандидат-кметовете са съответно двама и трима.

Петима кандидати участват във вота за кмет на две села в област Кърджали. Гласуването протече нормално и без сигнали за нарушения. Избори има в село Самокитка, община Кирково, и в село Черничево в община Крумовград. До тях се стигна, след като на балотажа миналата есен кандидатите и на двете места получиха равен брой гласове. Претендентите в Самокитка са същите като на редовните избори. Ембие Хюсеин от ДПС и Хюсеин Мустафа от ГЕРБ. В надпреварата в Черничево днес има нов участник – Стоян Кирилов от ГЕРБ. Той се състезава за гласовете на избирателите заедно с кандидатите на ДПС – Иван Иванов и на БСП – Асен Гуджев. По данни на общинските избирателни комисии в Кирково и Крумовград вотът в двете села протича нормално и без инциденти. 

Спокойно премина изборният ден в ямболското село Маломир, община Тунджа. Право на глас имат 734 избиратели. Избирателната активност към този е близо 50 процента, отчетоха от ОИК. Изборният ден премина спокойно.

Подаден е един сигнал за нарушение. Според председателя на секционната комисия застъпник се опитал да съветва членовете на комисията. Сигналът е проверен и няма установено нарушение.

В Маломир кандидатите за кметския стол са трима. Те са издигнати от политическо движение за радикална промяна "Българска пролет", Национален фронт за спасение на България и Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Очакванията са избирателната активност днес да достигне над 70 процента.

В старозагорското село Козаревец и Гълъбовското Медникарово се проведоха частични местни избори за кмет. В ранните следобедни часове около 60 на сто от избирателите бяха дали вота си. Медникарово е на малко повече от 10 километра от Гълъбово и е в непосредствена близост до двете големи американски централи. Републиканският път, по който се стига до него, е разбит, а в самото село уличните настилки са осеяни с дупки. Кметът на община Гълъбово Николай Тонев обяснява защо това е така: Няма как да се упрекват общините, защото средствата, с които ние разполагаме, са крайно недостатъчни. Поддържаме само основните артерии. За 2016-а под 100 000 лева лева имаме за капиталови разходи.

В дряновското село Гостилицa, където се провеждaт повторни избори зa кмет, до ранния следобед бяха гласували две трети от имaщите прaво нa глaс. Жaлби и сигнaли зa нередности не сa постъпвaли, съобщи председaтелят нa Общинскaтa избирaтелнa комисия в Дряново Иринa Стaйковa. До днешния вот се стигнa, след кaто нa редовните местни избори двете претендентки зa кмет нa селото спечелихa нa бaлотaжa по рaвен брой глaсове. 

Сигнали за нарушения могат да бъдат подавани пред ОИК. Това обясни за "Хоризонт" говорителят на ЦИК - Александър Андреев и допълни:

Гласуването става с утвърдените образци на бюлетини. Отбелязването на гласа е с "Х" или "V" в квадратчето пред името на кандидат, поставени с химикал със син цвят. Бюлетината има в долния край отрязък, който, след като избирателят излезе от изборното помещение, този отрязък се откъсва от член на секционната избирателна комисия и след което се поставя вече вторият печат и избирателят пуска бюлетината в избирателната кутия, обясни Александър Андреев от Централната избирателна комисия.

Сигнал за нарушение е подаден в изборния ден в село Станянци, Шуменско. Близо до секцията е открит плакат, който не е на никого от кандидатите, а е останал от предишните избори. Въпросната партия обаче има кандидат и в днешната надпревара, поради което Общинската избирателна комисия и решила билбордът да бъде премахнат. Кандидатите за кметския стол в село Станянци са трима, след като на балотажа през октомври кандидатите получиха равен брой гласове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!