ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Ясен Гюзелев с изложба в Пловдив

Създателят на уникалните илюстрации на „Алиса в страната на чудесата“ и други класически книги Ясен Гюзелев гостува в Градската художествена галерия.

От 18 март до 14 април 2016г. Градска художествена галерия – Пловдив представя един от най-изявените илюстратори у нас и в Европа Ясен Гюзелев. Пловдивската публика ще може да се срещне с талантливия маестро и да получи автограф от него върху екземпляр от българските издания на илюстрираните от него книги „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“ и „Приключенията на Пинокио“. Окриването на изложбата с оригиналите на най-прочутите му илюстрации ще се състои от 18.00часа в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I”№15.
 

Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Характерната перспективна игра ни препраща към изкуството на Ешер.

Сред най-известните книги, илюстринани от него са :

„Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол,
„Пинокио” на Карло Колоди, “Дама пика“ от А.С.Пушкин,
„Дон Кихот” на Сервантес, „Оливер Туист” на Чарлз Дикенс;
приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин;
митологичните истории за „Артур и Екскалибур” и „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело; карти Таро и много още.

Снимка

Ясен Гюзелев е роден в София на 24 юли 1964г. Завършва столичната Художествена гимназия и Националната художествена академия. През бурната 1990г. заминава за Италия, където се занимава с графичен дизайн, рисува илюстрации, корици за книги, Таро карти за различни издатели и списания в Милано, Торино и Флоренция. Впоследствие работи за едни от най-реномираните издателства в Испания, Канада, Великобритания, Германия, Тайван и България.

Художникът мечтае да нарисува "Ад" на Данте и представя в Пловдив 450 творби в ретроспективна изложба, която се открива днес. Какво разказа Ясен Гюзелев научаваме в интервю за зона "Култура" на Радио Пловдив.
Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!