ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Православната църква почита Свети великомъченик Теодор Тирон

| обновено на 19.03.16 в 16:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Православната църква почита Свети великомъченик Теодор Тирон. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на великденските пости.

Свети великомъченик Теодор Тирон означава млад войник, млад войн от Мала Азия, загинал мъченически за вярата си в Христа в началото на 4-ти век. Почитането на християнския светец – Тодор, е засвидетелствано от българите още в Ранното Средновековие и обединява култа към Светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Днес една малка частица от мощите на Свети Теодор Тирон се намират в църквата "Св. Йоан Рилски" при Софийската духовна семинария. Правешкият манастир "Св. Теодор Тирон" също пази частица от светите му мощи.

Според фолклорните ни традиции, предците ни са вярвали, че Свети Теодор отивал със своя кон при Господ, за да измоли добра реколта за стопаните. Характерни за празника са надбягванията с коне, известни като кушии, които се провеждат в цялата страна.

С празник под наслов "Конете на българите" Сливен отбеляза Тодоровден на крепостта "Туида". Там бяха представени средновековни бойни умения на кон, битували в българската военна традиция. Да почетат Тодоровден дойдоха много малки и големи сливенци и гости на града.

Специален гост на демонстрациите на воински техники на гърба на коня бе световният шампион по конна стрелба Михай Козмей, разказва Мая Иванова, ръководител на аниматорския екип:

Демонстративната част беше в сутрешните часове, когато нашите гости можеха да видят различни демонстрации с кон. Като подарък от община Сливен гостите можеха да пояздат безплатно. Следобедната част имаше открити уроци по тъкане, беседи за видовете коне, за отглеждането на коня и за стрелбата.

С редица атрактивни мероприятия в три населени места в Смолянска област честват Тодоровден. В Смолянското село Момчиловци организират Конски Великден. Ще се проведе дефиле на народни носии, в което всеки може да участва. Най-малките жители и гостите на селото ще претворят по оригинален начин впечатленията си от Тодоровден в детска творилница. В селото ще гостува единственото в страната пътуващо читалище "Бащино огнище". По различен начин в него е представена експозиция на българската воинска чест. В Чепеларе конете ще теглят трупи в три категории и на разстояние 30 метра, като времето е три минути. В традиционната конска кушия в Стария град на Златоград ще се включат с магаренца приказните герои Хитър Петър и Настрадин ходжа. Снимка

Днешният празник е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тодорица. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. В езическите представи на българите Тодоровден е един от пролетните празници, свързан със здравето на конете. На този ден се организират надбягванията с коне - т.нар. кушии.

Традиционно състезание с конните полицаи от СДВР се състоя в столичния квартал "Бенковски".

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Таня Милушева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!