ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

"Благи рани" на Благовещение в Габрово

Снимка: БГНЕС

В Габрово козметичните салони и медицинските центрове бяха запълнени от родители, желаещи да пробият ушите на малките си момиченца. На Благовещение клиентите за тази процедура са в пъти повече, заради вярването, че на този ден раната няма да се подлюти и ще зарасне лесно. Народните вярвания свързват Благовещение с благо или сладко. Затова в миналото, а и сега, пробиват ушите на децата на този ден за да е блага раната. Според някогашните представи дупченето на ушите е част от подготовката за превръщането на момиченцето в мома. 15 малки госпожици са преминали за процедурата само в един от местните козметични салони.  Козметичката казва, че подходящото време за пробиване на ушите е в ранна възраст:

Хубаво е около годинката да са. 2-3-годишните е трудно да ги удържиш или да си седнат на място, а другия вариант е, когато само пожелае. Обикновено става в 6-7-8-годишна възраст.

Пазарът предлага голямо разнообразие от обици от медицинско бяло и жълто злато от малки топченца и камъчета до най-различни форми, фигурки и големини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!