ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

България чества 103 години от Одринската епопея

Снимка: БТА

Пред паметника на Одринци в София се събраха политици и граждани, за да почетат паметта на опълченците. Днес Българиячества Деня на Тракия и 103 години от Одринската епопея.

Един от най-забележителните дни в българския културно-исторически календар започна със заупокойна молитва за загиналите опълченци. На този ден преди 103 години българските воини превземат считаната за непревземаема Одринска крепост.

Пред паметника на Одринци в парка до храм “Свети Николай Софийски“ се събраха представители на патриотични организации, както и на изпълнителната власт, на Българската армия и много граждани.

В тържественото поклонение участва и вицепрезидентът Маргарита Попова, като в словото си тя почете паметта на хилядите български бежанци от Беломорска и Одринска Тракия, които загиват по време на етническото прочистване от страна на Турция в началото на миналия век:

Днес сме заедно да слеем сърцата си в едно и да отбележим Деня на Тракийци - хора с опърлени души и с опърлени криле, но останали вечно живи. Истината е за Тракийски погром и за етническо прочистване на Тракийските земи, а не за присъствие и мирно съвместно съществуване. Истината я знаем. Нашето го помним, а чуждо не искаме и на никого не желаем отмъщение. Това е каузата на Тракийци. Поклон пред тази кауза, допълни Маргарита Попова.

Да се поклонят бяха дошли и потомци на Тракийски бежанци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!