ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

МОН: Трябва да има приемни зали за родители в училищата

Йорданка Фандъкова, Меглена Кунева, Диян Стаматов
Снимка: БГНЕС

Да се създадат приемни зали за родители в училищата. Около това предложение са се обединили участниците в национална среща за сигурността в училищата и детските градини, каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. По думите му такива зали има в няколко училища в страната:

Място, където родителите изчакват учителите. Място във фоайето или, ако има в съответното училище специална зала, която да се оборудва, специална стая, за да могат хората съвсем спокойно да изчакат. Да има място за столове, на които да седнат, удобни, телевизор, вода, кафе - т.е. едно нормално удобство, което не изисква кой знае колко средства в същото време там те да изчакат идването на учителя. Единните мерки всъщност са свързани с видеонаблюдения, единна охрана, която трябва да бъде жива охрана, СОТ, всички онези неща, които са свързанни със сигурността въобще. Те трябва да бъдат единни и да са насочени към едно добро качество.  

На срещата беше обсъдена идеята на вътрешната корица на ученическия бележник да са изписани телефоните 112 и 116, с кратко описание в какви случаи да се използват. Обсъдено е създаването на мобилни групи от психолози, които да помагат при сигнал за насилие в училище.
В разговорите участваха заместник-министри на вътрешните работи, правосъдието, младежта и спорта, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и представители на Националното сдружение на общините, депутати, родителски организации.

В София над половината - 105 училища и 99 детски градини, имат видеонаблюдение, всички учебни заведения са свързани със системата на СОТ, а в 95 процента има жива охрана. 


Статистиката сочи, че там, където има видеонаблюдение, нарушенията намаляват с 80 процента, подчерта Фандъкова. Тази година Столична община ще даде 1,4 млн. лева за видеонаблюдение в още 53 училища и детски градини. Проверени са училищата в районите "Младост", "Красна поляна" и "Лозенец", на места е констатирано, че портиерите на учебните заведения не са лицензирани и се препоръчва това да стане. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!