ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Четирима са обвинени за взривовете в завода в Горни Лом

Причина за трагедията е случайно възпламеняване на взривни материали

| обновено на 30.03.16 в 15:18
Снимка: БГНЕС

Четирима души са обвинени за взривовете в завода за утилизация на боеприпаси в Горни Лом. При инцидента на 1 октомври 2014 година загинаха 15 души.

Сред обвиняемите са собственикът на завода Валери Митков и действащата служителка от Министерството на икономиката Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия, която отговаря по отбранителните въпроси към Министерството на икономиката. В момента жената е в отпуск по майчинство, затова няма да бъде искано отстраняването й от длъжност. Другото високопоставено лице, макар и вече пенсионер, е бившият директор на служба КОС в МВР Божидар Василев. И двамата са обвинени във връзка с процедурата по даване на лиценз и контрол на основната дейност на завод "Миджур". Четвъртата обвиняема е Палма Иванова. Тя е отговаряла за условията на труд във взривилия се завод.

Още трима отговорни за трагедията е установила прокуратурата, но тъй като те са сред загиналите, няма как да им бъде повдигнато обвинение.

Очаква се обвинителният акт да бъде внесен във видинския съд до месец, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той и директорът на Националното следствие Евгени Диков бяха категорични, че взривът не е бил умишлен. До него се е стигнало след случайно възпламеняване на боеприпасите, но при пълно неспазване на технологичните правила за работа:

Фактически нещата са били свързани с грубото гонене на брой утилизирани мини на ден, свързани с поемане на допълнителни и допълнителни договорни задължения, в резултат на това случаен и неконтролиран източник на възпламеняване при утилизация и от там насетне последващи взривове поради наличието на взривни вещества, които са били струпани там - съобщи Сотир Цацаров.

Работило се е по примитивен начин, разбиване с чук на части, за да бъде изваден двигателят със секач за цветен метал или с дървени чукове, неща, които са абсолютно недопустими при работата по този начин. Всичко е направено очевидно за икономия на средства за оборудване, за създаване на нормални условия на работа - заяви Евгени Диков.

Цацаров и заместникът му, шефа на Националното следствие, Евгени Диков илюстрираха безотговорното отношение към боеприпасите на българска територия, обяснявайки как са били доставени те до нашата граница:

С конвой, с военна полиция, с противопожарни автомобили, начинът, по който са били превозвани - с обикновени наети тирове вече от българска територия до завод "Миджур“.

Главният прокурор припомни, че след инцидента в Горни Лом са били направени препоръки за организационни и законодателни промени до Министерския съвет и Министерство на икономиката, но без резултат:

Ако продължаваме по този начин, не искам да съм лош пророк, но тази черна серия няма да спре. В един общодържавен мащаб трябва да се направи нещо, за да може всичко това да не се повтаря.

Причината за трагедията е случайно възпламеняване на взривни материали, това са установили множеството експертизи. Данни за умисъл няма, но случайността представлява поредица от нарушения, коментираха от прокуратурата. Те започват още от начина, по който са били складирани боеприпасите в залата, в която стана взривът, около количеството, което е било поставено в едно от помещенията, съчетаването на повече от едно взривно вещество, неквалифицираните работници, работещи с примитивни, по думите на прокуратурата, уреди и при недопустими условия. Всичко това дава отговор на въпроса, защо се е стигнало до този взрив.
За 18 месеца 19 следователи са разпитали 50 свидетели, изготвили са 120 експертизи на ДНК на тленни останки, както и още десетки други експертизи, включително и една уникална за България. Прокуратурата е амбицирана да внесе до месец обвинителния акт в съда, като материалите на пострадалите и на наследниците на загиналите ще бъдат предявени на място заради огромния обем. Те са събрани в 160 тома. Делото ще се гледа във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!