ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Срокът за забрана на улова на калкан тази година започва с 15 дни по-рано

Снимка: БГНЕС

50 риболовни лодки излязоха в Черно море за улов на калкан, ден преди да влезе в сила забранителният режим. Тази година той започва с 15 дни по-рано - на 1 април и ще бъде с месец по-дълъг от предишни години, когато завършваше на 30 юни. 

Над половин тон калкан от нелегален улов е конфискувала от началото на годината Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. По цялото Черноморие са били извършени над 470 проверки, каза изпълнителният директор Янчо Янев:

Иззети са около шест километра бракониерски мрежи за калкан. Отделно има осем акта съставени.

С влизането в сила на забраната за улов на калкан, от Агенцията ще засилят контрола. Споразумение с Гранична полиция, подписано наскоро, дава възможност за по-оперативни действия в борбата с бракониерството, обяснява Тодор Ангелов - директор на дирекция "Рибарство и контрол":

Споразумението ни дава право веднага, след като корабът бъде на брега, те да ни се обадят и ние да си извършим нашите проверки с правомощията, които имаме.

Калканът в Черно море намалява, коментират рибари и посочват, че забраната за улова няма да им се отрази. Никола Вангелов обяснява:

Изпълнихме си половината квоти вече. Ще изчакаме да мине периода на размножаване, два, три месеца, да си хвърли хайвера, защото те отслабват лятото. Есента, ако хванем пак още малко, ще изкараме годината и това е.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!