ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Вход свободен в Дома на хумора

| обновено на 01.04.16 в 15:34

В деня на шегата Домът на хумора и сатирата в Габрово празнува своя 44-ти рожден ден и посреща габровци и гости на града безплатно. На входа всеки получава билет със символа на пестеливците и когато от него се откъсне единия край - котката остава без опашка.

Посетители от различни краища на страната привлича в днешния ден на шегата габровската Весела къща. Славата на местните жители им дава повод за закачка с уредниците, разказва Светлана Михайлова:

Питат дали наистина сме стиснати. Убеждават се, че е хубаво така човек по габровски да мисли, да си цени не само парите, но и другите неща в живота.

Освен рожден ден Домът на хумора празнува и 40 години откакто на звездната карта има планета на името на Габрово. Украинският астроном Николай Черних открива астероида в първоаприлската нощ и го кръщава на града, прочут като столица на смеха с прословутите габровски зевзеци. Без тях не е същото, казва със съжаление Димитър Мошков:

Ново поколение, нови идеали. Кажи ми един зевзек в Габрово, както едно време. А преди 50-60 години бяха нарицателно. Няма ги. Жалко.

Според друг местен жител, историкът Петър Тоцев, габровецът трябва да бъде увековечен и предлага да му се издигне паметник:

Тука като го сложиш в тая атмосфера, до реката да го духат всякакви ветрове, ще стане нещо, дето го няма никъде. Любимият ми габровски виц е „Защо да давам 10 лева за еди-си-какво, като накрая може да ми го подарят“

Двама изтъкнати творци - Цветан Стоянов и Калин Николов - идват в града на хумора, за да заредят габровци с добро настроение чрез общата си изложба „Усмивката“, която показва фотографии и карикатури. Втората експозиция обединява работи на двама хърватски и двама български майстори на хумористичното изкуство. Шаржове на известни личности показва Ивайло Цветков. Общочовешки и актуални теми като войната, политиките на Европейския съюз и бежанската криза, вълнуват останалите творци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!