ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Отново тежки боеве между Нагорни Карабах и Азербайджан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обстановката около Нагорни Карабах продължава да е сложна след избухналото наново напрежение, за което Баку и Ереван се обвиняват взаимно. През последните часове говорителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Овасян обяви, че арменски военни са се придвижили към разделителната линия. Той написа в страницата си във фейсбук: Освободени са нови позиции, достигнати са нови граници.

От своя страна говорителят на азербайджанското военно министерство Вагиф Даргяхлъ опроверга съобщението от Ереван, като каза, че азербайджанските военни не са отстъпили позициите, които държат от събота насам, и допълни, че Баку контролира оперативната обстановка на фронта на военните действия.

И двете страни обаче не отричат настъплението на армията на Нагорни Карабах в няколко района на линията на съприкосновението, за които се водят и в този момент боеве. Министър-председателят на непризнатата република Нагорни Карабах Араик Арутюнян заяви, че арменската диаспора по света е готова да помогне на страната, както финансово, така и с доброволци:

С нас е цялата диаспора. За това свидетелстват многочислените послания, получени от арменските общини в различните страни, в които нашите съотечественици изразяват готовност да ни помогнат, както финансово, така и с човешки ресурси, заяви Арутюнян по време на среща с доброволци на централния площад на град Степанакерт /столица на Нагорни Карабах/. Той добави, че част от доброволците от Нагорни Карабах са се отправили към фронта, а към тях ще се присъединят и нови от Армения и чуждестранната арменска диаспора.

Народното събрание на Армения обсъди на извънредно заседание в Ереван ситуацията на карабахско-азербайджанската граница. На него беше решено Ереван да се обърне с призив към международната общност за възпиране на действията на Азербайджан. Правителството на Армения заяви готовност да сключи спешно споразумение с Нагорни Карабах във военната област.

Иран също следи конфликта и предупреди Армения и Азербайджан, че ще отговори много категорично, ако още веднъж паднат снаряди в неговата гранична територия.

Коментар по темата на кореспондента на БНР в Москва Николай Кръстев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!