ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Правосъдният министър се обяви за промяна в Конституцията, регламентираща частично президентско вето

Измененията в закона за новите високи заплати на членовете на ВСС влизат в сила

| обновено на 07.04.16 в 14:06
Снимка: БГНЕС
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се обяви за промяна в Конституцията, която да позволи на държавния глава да налага частично вето. Повод за предложението ѝ станаха промените в Закона за съдебната власт. Вчера президентът Росен Плевнелиев подписа указа за обнародването им, включително и на скандалната поправка, която изравни заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет с тези на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища. Измененията в Закона за съдебната власт са в "Държавен вестник" утре, във вторник ще влязат в сила, а с тях и заплатите по около 7 000 лева на месец за всеки редови член на ВСС.

Ще видим, може би на второ четене... Така или иначе не е непоправимо. ВСС също счита, че трябва да бъдат такива заплатите. Знаете, че те бяха на правна комисия, защитиха предложението на народните представители. ВСС не може да има желание да се номинира човек само заради възнаграждението.

Екатерина Захариева не изключи при обсъждането на втория пакет от изменения на закона, да има промяна в заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет:

ВСС също счита, че трябва да бъдат такива заплатите. Знаете, че те бяха на правна комисия, защитиха предложението на народните представители, което беше внесено, не е непоправимо. Ще видим, може би на второ четене. Би могло по скоро да има друга формула. Това, което раздразни е, че се приравняват на тримата големи. В крайна сметка те имат много повече ангажименти и отговорности. Те не са само членове на ВСС по право. Някои от тях влизат в състави, ръководят целите структури, участват в тълкувателната дейност, съвсем други са техните ангажименти и са много повече. Не е редно да бъдат равни на тях. Не може да има желание да се номинира човек или да бъде член на ВСС само заради възнаграждението или заради автомобилите, а заради желанието за реформа, заради желанието за участие в управлението на съдебната система, качествени назначения, за дисциплинарни ппроизводства.

Захариева обясни, че на практика президентът не е имал право на избор дали да върне този текст, свързан със заплатите, или целите промени, тъй като законът не му дава право на частично вето. Така че, за да не забави промените в Закона за съдебната власт, свързани с петата поправка в Конституцията и сроковете, произтекли там, държавният глава Плевнелиев е сложил своя подпис, а Захариева е сложила държавния печат.

Правосъдният министър препоръча да се помисли за промяна в основния закон, която да даде възможност на президента да налага такова частично вето, за да не се стига до стопиране на цял приет закон или промени в закона заради един или друг неприемлив текст. Захариева изрази надежда, че заплатите в съдебния кадрови орган, които ще са около 7000 лева месечно, няма да са единственият мотив на следващите магистрати, които ще се явят да кандидатстват за членове на ВСС. Тя беше категорична, че Съветът трябва да действа бързо по конституционния текст, свързан с разделянето му на съдийска и прокурорска квота, за да не се стигне дотам Народното събрание да прави това.

Съдебните кадровици си обещаха следващия четвъртък да представят критериите за разделянето, а оптимистичният вариант е в по-следващия четвъртък да се стигне и до самото разделяне.

Министър Захариева коментира още, че държавата няма да си търси близо 200 000 евро, които ще плаща на подсъдими или обвиняеми лица, задържани при показни акции по време на мандата на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Според Екатерина Захариева, ако изобщо се говори за подобни регресни искове, те трябва да бъдат по отношение на всеки, заради когото България е била съдена в Европейския съд по правата на човека.

Не защитавам г-н Цветанов, не ме разбирайте погрешно, този популизъм ми идва малко в повече. Ако ще вземаме решение, ще вземаме за всички. Ще предявяваме регресни искове за всички съдии, за всички прокурори, за всички министри, за всички политици, които са станали причина за осъдителните решения... Аз бих била внимателна с искането за регресни искове, защото рискуваме в системата да не останат хора.

Детайли по темите частично вето на президента, заплати на членовете на ВСС и регресни искове чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!