ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Проучване: Общественото съзнание е объркано от страхове от бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българите са скептични към възможността за интеграцията на бежанците в обществото и ги възприемат като заплаха за националната ни сигурност. Но, страховете доминират над омразата, показват данните от национално социологическо изследване на Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт". 
46 на сто от българите смятат, че не трябва да се помага на бежанците, заради страховете от различния етнос, от исляма и радикализацията и заради икономическите и социалните проблеми на страната ни. Други 28% обаче категорично смятат, че трябва да помагаме, поради чисто хуманни причини. 
Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения коментира:
Настроенията са разнопосочни, общественото съзнание е достатъчно объркано и доминирано основно от страховете. Солидарността е един от основните принципи, който стана жертва на кризата, това се отнася и за Европа.

Според половината от българите решенията на бежанската криза трябва да се търсят на общоевропейско ниво:
България се придържа към една достатъчно последователна и прагматична линия на действие по отношеиние на бежанската криза, че трябва да се търси общоевропейското ниво на решение и че, ако се укрепват граници в Европейския съюз, това трябва да са външните граници на ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!