ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Десислава Танева: Няма наложени санкции за нередности в работата на ПРСР

Снимка: БГНЕС

Няма наложени санкции на България за нередности в работата на Програмата за развитие на селските райони, заяви в Сливен министърът на земеделието Десислава Танева. Тя коментира и казуса с  проверките на службите в Държавен фонд "Земеделие” като обясни, че това доказва политическата воля за борба с корупията.  

Няма санкции за нередности по изпълнението на оперативната програма за развитието на селските райони:

Напротив, Европейският съюз излезе със съобщение, че такива санкци. През 2014 г. станаха известни исканията, които има Комисията по проверки на отделни мерки по Програмата за развитие на селските райони в периода на прилагане 2008-2014 г. Общият размер на тези претендирани суми бяха 320 млн. евро общо. От там насетне тръгва процедура, по която страната доказва спазването на правилата и спори дължима ли е или каква сума по определена проверка за общинските мерки, които са най-проблемните. Тази сума, която през 2014 г. беше обявена, че би могла да бъде поискана за възстановяване, беше 260 млн. евро. Към момента след помирителни процедури тази сума е 33,5 милиона евро. Амбицията на нашата държава е да свали и от тези 33,5 млн. евро още.

Предстои да се отворят общинските мерки, но в новата програма ще бъдат изчистени всички проблемни теми. Пари за селски стадиони няма да има, за селските къщи за гости няма отворена мярка и тази година това няма да стане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!