ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Спешни мерки срещу болестта нодуларен дерматит сред едрите преживни животни са в сила в няколко области на страната

Снимка: Радио ВИДИН

Спешни мерки срещу болестта нодуларен дерматит сред едрите преживни животни са в сила в няколко области на страната. 
Затварят се пазарите за животни в Асеновград, Раковски и Секирово. Изцяло се забранява движението на едри преживни животни на територията на област Пловдив. Същите мерки са въведени и в област Кърджали, поради това че огнища на опасната болест са открити на по-малко от 50 километра. 
Мерките вече са в сила и в Бургаска област. Забраната е за свободно движение на говеда и биволи, както и за провеждането на пазари.
Опасността от нодуларен дерматит, който засегна няколко области в България, е реална и за Бургас. Това каза изпълнителният директор на агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който участва в заседание на областната епизоотична комисия.
В Турция, там има над 400 огнища от заразен дерматит, така че вероятността да се пренася не само от векторите, които пренасяха синия език, а от всички кръвосмучещи насекоми, летящ и нелетящ вид. Вие сте наистина в неблагоприятна ситуация
От ОДБХ трябва да организират извършването на клинични прегледи два пъти седмично на едри преживни животни, а собствениците им да 
дезинфектират и засилят мерките за биосигурност в обектите.Няма опасност за здравето и живота на хората поради факта, че заболяването не се предава на човек, уверяват  от Областната епизоотична комисия.

Със заповед на пловдивския областен управител Здравко Димитров се затварят пазарите за животни в Раковски, Секирово и Асеновград. Изцяло се забранява движението на едри преживни животни на територията на област Пловдив, както и провеждането на пазари и изложби. Решението е взето на заседание на Областната епизоотична комисия, която обсъди рисковете от разпространение на болестта Нодуларен дерматит, случаи на която има доказани в областите Хасково и Стара Загора.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!