ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Икономическата комисия в НС отново ще обсъжда правила за избор на председател и членове на КЗК

Снимка: БГНЕС

За пореден път икономическата комисия в парламента ще разглежда правила за избор на председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Преди малко повече от месец изборът се провали, защото Росен Желязков се оттегли. Той беше единственият номиниран за председател от партия ГЕРБ. Тогава от Реформаторския блок настояваха за отлагане на процедурата, за да може и неправителственият сектор да представи свои кандидатури.

Мандатът на Комисията за защита на конкуренцията изтече през октомври миналата година. През февруари тази година започна нова процедура и след като депутатите направиха своите предложения за регулатора, започнаха острите политически престрелки, които в крайна сметка доведоха до оттеглянето на единствената кандидатура за председател, тази на Росен Желязков – съветник на премиера и оправдан по случая с костинбродските бюлетини. Тогава Желязков обясни своето решение така: 

Не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг в бъдещата дейност на комисията. Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата. Това беше и същината на скандала, който се завъртя около избора, а икономическата комисия беше изправена пред казус, дали да номинира допълнително само председател на КЗК, или да бъдат анулирани и предложенията за членове, и изборът на тръгне отначало. 

Председателят Петър Кънев обяви, че ще се търси консултация от правната комисия на парламента. Сега депутатите ще разгледат предложения за прекратяване на избора, започнал през февруари и правила за избор на нов състав на КЗК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!