ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

При профилактичните прегледи вече ще се прави и оценка на сърдечно-съдовия риск

От началото на месеца при профилактичните прегледи за първи път се извършва оценка на сърдечно-съдовия риск за здравноосигурените пациенти над 18 години.  Това съобщиха експерти от Националната здравноосигурителна каса на обучителен семинар в Пловдив с участието на представители от всички структури в страната.

В рисковите възрастови групи попадат мъжете между 40 и 46 години, жените на 50 и над 50 години, както и всички пациенти над 65 години.

Оценката включва проследяването на фактори като повишено кръвно налягане и тютюнопушене, ще се изследва и общ холестерол, каза д-р Галя Йорданова от дирекция "Извънболнична, медицинска и дентална помощ":

Когато се определи, че рискът е 5 или над 5%, това вече е висок сърдечно-съдовриск и за първи път от 1 април тази година той се включва в категорията на рисковите групи за сърдечно-съдови заболявания. В същото време обаче логично е, че лица, които имат сърдечно-съдови заболявания, които са със захарен диабет или с хронична бъбречна недостатъчнос , в тези случаи за първи път от тази година за тези лица, в тези възрастови граници, ще се изследва лошият холестерол или т.нар. LDL-холестерол.

От своя страна подуправлителят на Здравната каса Иванка Кръстева подчерта че бюджетът на общопрактикуващите лекари е гарантиран. Тя съобщи, че договрният процес с касата се движи с нормални темпове в цялата страна, като вече са подадени на 100% заявленията за аптеки и дентална помощ:

Около 60-70% средностатистически се движи подаването на документи в извънболничната помощ и от понеделник активност е подават документи от лечебните заведения за болнична помощ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!