ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В деня преди провеждането на матурите директорите на училища ще съберат мобилните телефони

Снимка: БГНЕС

За първи път в деня преди провеждането на матурите директорите на училища ще съберат мобилните телефони, както и всякакъв вид съвременни технически устройства на квесторите. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Във всяко училище, където се провежда изпит, ще има полицай и медицинска сестра.

10 000 квестори ще следят за провеждането на изпитите в училища, където не преподават. По трима родители ще има във всяко учебно заведение:
 
За първи път въвеждаме задължително засекретяване на изпитните зали и санитарните възли. Техническата комисия, която включва в себе си директор, родител или експерт, вечерта преди държавния зрелостен изпит да обхожда всички зали и санитарните възли, прибира всички случайно забравени вещи или оставени съзнателно помощни материали и с лепенка, печат на училището, подпис на родителя, запечатва, както при изборите, всички изпитни зали и санитарните възли. Сутринта се извършва разсекретяване на същите тези места от същата тази комисия.
 
Новости във видеонаблюдението:
Въвеждаме стабилно осъвременяване на възможностите на видеонаблюдението. Това надграждане ще бъде с обединяване на всички видеокамери и наблюдаване на видеозаписа и от Министерство на образованието в реално време. Тоест свързване на видеонаблюдението в единна видеомрежа.

Предвиден е таен пакет от мерки срещу преписването, който ще бъде обявен след приключването на изпитите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!