ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Внезапно почина магистратът Камен Ситнилски

Снимка: БГНЕС

Внезапно почина членът на Висшия съдебен съвет Камен СитнилскиТой беше заместник главен прокурор по времето на Борис Велчев и стана първият уволнен съдебен кадровик.

Ситнилски е починал в Белград, където внезапно му е прилошало. Той не успя да дочака решението на Върховния административен съд, пред който обжалва законността на уволнението си. До него се стигна след скандал със записани разговори, разпространени през 2013 година, в които се говори за уговаряне на подкрепа за избора на Ситнилски за член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота година по-рано. Безпрецедентно съдебните кадровици започнаха дисциплинарно производство срещу него и през 2014 година той стана първият уволнен член на ВСС, но не с изискваните по закон 17 гласа, а с 16. 

Камен Ситнилски спечели първото си дело срещу ВСС, Тричленен състав на Върховния административен съд обяви уволнението му за незаконно. Петчленен състав обаче постанови обратното и върна казуса на друг тричленен състав, който реши случая в полза на мнозинството от съдебните кадровици. Последва жалба на Ситнилски пред петченен състав, но заради образувано тълкувателно решение във ВСС във връзка с процедурите за уволнение на магистрати, делото беше замразено. След уволнението на Камен Ситнилски ВСС работеше в непълен състав.

За да бъде попълнен той, трябва да се проведе избор на нов член от прокурорската квота. Изборът трябва да е по новите правила – с пряк избор. Именно това прави провеждането му година преди пълното обновяване на съдебния кадрови орган малко вероятно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!