ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Изложба на икони пресъздава библейските събития до Възнесение Христово

Градската художествена галерия в Габрово предлага на посетителите си изложба на икони, чрез които са представени библейските събития от влизането на Исус Христос в Йерусалим до Възнесение Христово.

Показаните иконите от фонда на галерията са ценни образци на Тревненската иконописна школа, датирани от края на ХVIII и началото на ХIXвек. За една голяма част от тях е известно, че са от църкви от града и околните села. 

Експозицията, която е своеобразен разказ за Възкресение, представя Разпятие Христово на тревненския зограф Симеон Коюв и малко позната сцена на скърбящата Матер божия, при вида на разпнатия и син. Възнесение Христово, Събора на светите отци и Петдесетница са библейски сюжети, вълнували българина през късното Възраждане и съвсем естествено са намерили място и в иконописта. Особен интерес представлява иконата „Сошествие на Светия Дух“ на живописеца Христо Цокев, който е патрон на художествената галерия в Габрово. 

Великденската изложба, представяща възникналата през 18 век Тревненска иконописна школа, ще бъде на разположение до края на юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!