ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Започва авариен ремонт на язовир "Тополово 2"

Снимка: БГНЕС

Община Асеновград започва авариен ремонт на стените и преливника на опасния язовир "Тополово 2". Кметът Емил Караиванов уточни, че от много време не работи и вътрешният изпускател на съоръжението.

За цялостното укрепване на водоема са необходими 600 хиляди лева. Община Асеновград обаче разполага с 260 хиляди лева, които ще бъдат вложени само в най-неотложните ремонтни дейности. Средствата са отпуснати от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане за спешен ремонт на опасните язовири "Тополово 1” и "Тополово 2”. Те ще отидат само за ремонта на втория водоем, тъй като първият е изведен от експлоатация.

Пловдивският областен управител Здравко Димитров назначи две междуведомствени комисии, които трябва да извършат проверка на техническото и експлоатационното състояние на потенциално опасните водни обекти, проводимостта на речните корита и състоянието на ВиК съоръженията.

На територията на Пловдивска област има 240 язовира, при 38 от тях са установени технически и технологични неизправности при есенните проверки.

Въпреки че нямат технически проблеми, някои язовири се водят потенциално опасни заради близостта им до населени места. В момента всички са с ниско ниво на завиряване, непрекъснато се следи нивото на водите, като при необходимост се извършва контролирано изпускане.

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!