ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

След националната операция срещу незаконната миграция са задържани 62 души

Снимка: БГНЕС

Спад на мигрантския натиск отчете главният секретар на МВР Георги Костов, позовавайки се на анализ на резултатите от вчерашната полицейска акция, провела се едновременно в 10 области на страната. В сравнение с подобни акции през 2015 г., при последната чужденците без документи са били десетки пъти по-малко.

При петте аналогични като мащаб операции през миналата година лицата с профил на незаконни мигранти са били между 225 и 458. При вчерашната с такъв профил са били 62, но се оказало, че 39 от тях били в процедура за придобиване на статут на бежанци. Това даде основание на Костов да заключи:

Операции като проведената вчера, са важен критерий, съвсем обективно, за да се види нивото на незаконната миграция, на действително пребиваващите, незаконно проникнали чужденци в страната. Обективно считаме, че това предизвикателство в момента е под контрол и категорично изтъкваме, че това няма да ни успокои.

Видимостта на държавата в борбата срещу нелегалната миграция минимализирала само до медиен фактор доброволческите отряди за лов на бежанци, символ на които станаха Динко и Перата, коментира Костов:

След като МВР демонстрира една отвореност към гражданското общество и демонстрира възможност за сътрудничество с всички представители на гражданското общество , в рамките на закона считам, че този проблем леко затихва.

Преди два дни в къща столичния квартал "Филиповци" са били открити 30 чужденци, представящи се за бежанци от Ирак и Сирия. Това е станало в рамките на специализирана операция на прокуратура и ГДБОП срещу организирана престъпна група за лихварство и изнудване. За ръководител на групата е обвинен Януш Йорданов, в чиято къща се били чуждите граждани, каза ръководителят на Апелативната специализираната прокуратура Даниела Попова:

При претърсванията и изземванията са намерени множество документи, нотариални актове, тефтери с имена на длъжници, записи на заповед, дебитни карти и лични карти на физически лица. Посочено е от свидетели, че са теглени пари от тяхно име от някой от членовете на групата..

Установяваме, че групата се е преквалифицирала в един момент в подпомагане на бежанци, като те са набирали и шофьори и автомобили за транспортирането на лицата извън границата на страната, заяви още Попова.

Георги Костов призова за законодателна промяна, според която с преследването на каналджийство да се занимава Главната дирекция "Борба с организираната престъпност":

Каналджийството като престъпна дейност явно вече е привлекателно поради вдигане числото на парите, които се предлагат за преминаване през страната. И е вече апетитно за високо конспиративни и организирани престъпни групи. Това означава, че незаконната миграция е и предизвикателство от нов тип пред оперативните служби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!