ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Атанас Капралов е победителят в Десетия национален поетичен конкурс "Биньо Иванов"

Снимка: Радио Пловдив
Атанас Капралов от София е тазгодишният победител в Десетия национален литературен конкурс на името на кюстендилския поет Биньо Иванов, съобщиха организаторите от централното градско читалище "Братство". В анонимната надпревара тази година свои творби изпратиха 355 поети с 1065 стихотворения, което е рекорд за конкурса.

Рядко участвам в конкурси, но този път се изкуших, защото ценя високо поета Биньо Иванов - и като творец, и като личност. Впрочем, ако не си личност, колкото и да си надарен, нищо не може да се очаква от теб... Бог да ни благослови! А духовността ще пребъде, въпреки всички съпротиви
, сподели в социалната мрежа победителят Капралов, който печели със стихотворението "Пролетно завръщане".

Журито, оглавено от литературния критик Константин Еленков, Димитър Христов - секретар на Съюза на българските писатели, и поетите Анжела Димчева и кюстендилците Методи Джонев и Благой Ранов присъдии втора награда на Петя Иванова от Габрово с "Бяла надежда", а третата отиде при Станислава Немска от София за стихотворението "Не съм актриса".

Връчват се и няколко поощрителни награди, както и приз от читалището организатор "Братство". Наградният фонд е 3000 лева, осигурени от общината. Биньо Иванов си отиде от този свят ненавършил 60 години, през април 1998 г. Преди два месеца в родното му с. Бараково беше открито читалище на негово име, вече са дарени първите книги - около 300 тома - от личната библиотека на негови приятели и почитатели на позията му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!