ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Повечето реки в България са над прага за "високи води" заради валежите през изминалите дни

Снимка: Община Велико Търново

Аварийните екипи са укрепили брега на Стара река в Казанлък, който тази нощ беше отнесен от проливните дъждове, съобщи за "Хоризонт“ комисар Стоян Колев, шеф на Регионална дирекция "Противопожарна охрана“. ВиК дружеството е възстановило прекъснатия водопровод в село Енина. Все още е затворен пътят между Енина и Крън, продължава почистването му от свлачище. Кметът на Казанлък Галина Стоянова съобщи, че екипите на пожарната са се оттеглили, но продължава наблюдението на реката и на критичните точки в общината.

Нивото на река Янтра във Велико Търново продължава да спада, след като в 6.00 часа сутринта рязко се повиши с повече от 3 метра заради проливните дъждове. Непрекъснатото измерване в шест точки по поречието ще продължи заради очакваните нови валежи. От сутринта кметът на града Даниел Панов е поискал от Националния военен университет "Васил Левски" да има готовност със специализирана техника и курсанти в помощ на хората, които живеят покрай Янтра, при възникване на кризисни ситуации.

Обстановката в Габрово остава усложнена след обилните валежи, нанесли сериозни поражения на инфраструктурата. 

Обезопасяват се пътните участъци, където има свлечени земни маси. Обилните валежи в Габрово, които продължават и в момента, разрушиха подпорни стени. Поражения има върху пътни настилки и мостове в квартали на града. Наводнени са приземни етажи на жилищни сгради, нанесени са щети на автомобили и стопански постройки. Хората отчитат, че почистването на речните корита е предотвратило по-голямо бедствие:

Водата се вдигна толкова, че комшиите, които са покрай реката, си преместиха колите - коментира гражданин.

Авария е прекъснала електричеството в планинската местност "Узана" над Габрово и района на връх Шипка. Екипи работят за възстановяване на захранването.

Повечето реки в България са над прага за "високи води” заради валежите през изминалите дни. С особено внимание се наблюдават Стара река в района на Казанлък и Янтра, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева

Местните управи взимат адекватни мерки. Там където има покачвания на речните нива, бяха сформирани кризисни щабове, за да не се допусне какъвто и да е риск за живота и здравето на хората.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!