ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Във Велико Търново събират дарения за голям трибагреник на "Трапезица"

Регионалният исторически музей във Велико Търново обяви кампания за набиране на дарения за поставяне на голямо българското знаме в средновековната крепост "Трапезица". Дарителниците са поставени на "Царевец" и в най-посещаваните от  жителите и гостите на града четири музея   и средновековни църкви.

След като през 2005 година на "Царевец" се развя голям трибагреник, сега искаме на деветметров пилон да издигнем българското знаме с размери метър и половина на пет метра  на "Трапезица" - втората по значимост крепост на средновековната българска столица, каза директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.
"Трапезица" е един от кварталите на столичния Търнов и смятаме, че е редно да има и там националният флаг. Да се знае, че това е открай време българска крепост и, макар да е била понякога и в чужди ръце, тя е наш, български паметник. Стартирахме кампания за набиране на средства, за да можем да сложим там върху реставрираната кула, или пък на някое друго място-може би в най-високата точка, на така наречения дворец на Асеневци. По този начин ние маркираме и най-важните исторически места в старта столица.

Идеята е знамето да бъде издигнато на "Трапезица" на 22 септември, когато честваме независимостта на България,обявена през 1908 година във Велико Търново.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!