ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Сметната палата: МОН не е осигурило условия за качествено професионално обучение

Снимка: БГНЕС
Министерството на образованието не е осигурило условия за качествено професионално обучение, което да отговаря на нуждите на пазара на труда. Това показва одит на Сметната палата за периода 2012-2014 година.

Анализирани са дейностите, свързани с осигуряването на условията за провеждане на качествено и ефективно училищно професионално образование, съобразно с потребностите на пазара на труда. Годишният план прием се извършва без да има конкретни данни за потребностите на пазара на труда. Няма и действаща система за проследяване на реализацията на учениците, завършили професионално образование, което не създава условия за ефективното му управление, се казва в доклада.
В резултат от извършения одит са дадени 22 препоръки до министъра на образованието и науката, които трябва да бъдат изпълнени в срок до шест месеца.

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева разпореди незабавна проверка по родителски сигнал, че във Варна по време на държавния зрелостен изпит по Български език и литература преподавател е разпратил до ученици отговори.

Вътрешна комисия на МОН ще провери сигнала, а в писмо до прокуратурата се иска да бъде установена автентичността му.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!