ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

С новия закон ще бъдат създадени и защитени детски градини


Новият закон за училищното образование, който влиза в сила от 1 август, предвижда за първи път да се изградят средищни и защитени детски градини. В момента се определят критериите и начинът на финансиране. Очаква се те да бъдат подобни на тези при защитените училища. 

Въвеждат се национални училища, обясни Наталия Михалевска, началник отдел в просветното министерство.
На които е поставена национална задача и изпълняват такава, възложена със заповед на министъра на образованието и науката. Вторият критерий е свързан с това, училищата, които вече са припознати като такива, тоест в тях се обучават повече и най-малко 20 ученици от други области на страната, не съседна на областта,, в която се намира училището, то вече смятаме, че училището е припознато като национално.
Училищата ще се обявяват за национални за срок от четири години, но има и процедура за отнемане на статута. 21 училища по изкуствата, които се финансират от Министерство на културата, запазват статута си на национални. А какво ще представляват новите иновативни училища?
Всички държавни, общински и частни училища, както и Американският колеж в София, могат да бъдат определяни за иновативни училища. Основната цел е те да постигнат подобряване на качеството на образованието като разработват и въвеждат иновативни елементи по отношение на организацията или съдържанието на обучението, организират по нов и усъвършенстван начин управлението, обучението и образователната среда, използват нови методи на преподаване, разработват по нов начин учебни програми и учебни планове.
Общините ще трябва да решават дали да съдадат от новия тип обединени училища за деца от първи до десети клас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!