ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Мисията на чуждестранните прокурори ще се състои в края на юни

Снимка: http://www.prb.bg

В края на юни започва работата на четиримата прокурори от Великобритания, Испания, Германия и Холандия, които трябва да направят независим анализ на българската прокуратурата. Това е било договорено на работна среща в Представителството на Европейската комисия, съобщиха от Министерството на правосъдието. 

Четиримата действащи магистрати трябваше да дойдат в понеделик, но заради липсата на съгласие по методологията на своеобразния одит отложиха идването си. Отлагането стана повод за коментари, че в основата му стоят условия в последния момент, поставени от прокуратура.

На срещата в европредставителството днес са били изчистени всички технически въпроси, съобщават лаконично от правосъдното министерство. На нея са присъствали министър Екатерина Захариева, главният прокурор Сотир Цацаров и посланиците на Германия, Испания и Холандия, представител на посолството на Великобритания и представителите на Службата за подкрепа на структурната реформа към Европейската комисия.

Окончателните техническите условия за провеждането на експертната мисия, която трябва да изготви независим анализ и оценка на българската прокуратура, са били приети единодушно. От правосъдното министерство обясняват, че договореното пристигане в края на юни ще осигури достатъчно време за работа и подготовка на експертите, за да може те да приключат с финалния доклад до края на годината и припомнят, че анализът на четиримата прокурори ще обхване йерархичната организация в прокуратурата, специализираните структури, интегритета, отговорността и прозрачността, натовареността и мястото на държавното обвинение в българската съдебна система, както и преглед на конкретни дела.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!