ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Матурите на седмокласниците: 27 500 двойки, 3 630 шестици

| обновено на 03.06.16 в 15:05
Снимка: БТА

Близо 18 хиляди са двойките на националното външно оценяване по математика на седмокласниците. Отличниците са 1 130. 

На изпита по Български език и литература шестиците са около 2500, слабите оценки - 9500.  Резултатите и по двата предмета са по-ниски в сравнение с предходната година.

Общо 53 хиляди ученици са писали на двата изпита, а родителите могат да проверят резултатите на децата си на сайта на Министерството на образованието.


Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяви двойките от първата част на изпита, който е разделен на два модула.
Слабите оценки по български език са 9 481, по математика са 17 983. Когато учениците се явяват на изпит ние оценяваме двата модула отделно, но възможно е ученик да има двойка на първия модул, но да е продължил да работи, и то без проблем, на част от задачите по втория модул и тези двойки за първия модул като количество всъщност не са крайните двойки.
Двойките по Математика са  3 881 от двата модула. Кръгли двойки на двата модула по Български са 759. Вторият модул е по-труден като поставяне на задачи, но има ученици, които са решавали по втория модул.

Обявени бяха и резултатите от националното външно оценяване на четвъртокласниците. В сравнение с предходни години децата са се справили по-добре единствено с предмета "Човекът и обществото". По Математика, Български език и литература и "Човекът и природата" резултатите са по-ниски. Следващата година се очаква промяна във формата на всички изпити като с резултатите от тези след четвърти клас ще може да се кандидатства за природо-математическите гимназии.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!