ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Служителят на здравното министерство Пенка Белев е получила възнаграждението от 9795 лева

Снимка: БГНЕС

Сумата от 9 795 лева, изработени от началника на инспектората към Министерството на здравеопазването (МЗ) Пенка Белева за положен над 100 часа извънреден труд, е вярна и е за месец март тази година. Това установи проверка на министерството след сигнал в медиите за начисленото извънредно възнаграждение.

Заради решението на премиера Бойко Борисов в края на февруари всички министри трябваше да проверят извършените обществени поръчки във ведомствата си и през март 3-ма служители във Министерството на здравеопазването са полагали извънреден труд. Пенка Белева е получила въпросната сума за месец март по-късно за извънреден труд в 8 съботи и недели и 3 март, който се заплаща двойно и е изработила 100 часа, каза главният секретар проф. Пламен Кенаров:

Тя е директор на дирекцията и трябва да оформя всички документи, които дават нейните служители. Трябва да се променим начина, по който се формира извънредния труд и да не се допуска да няма почивка в един месец, защото той няма да се прибере при семейството си. Трябваше да се подготвим в рамките на около 20 дни и да излезем с доклад за всички обществени поръчки от 2009-та до 2016-та година, на 147 второстепенни разпоредители включително и министерството.

Според Радослав Щербаков от дирекция счетоводство Законът за държавния служител не предвиждал ограничения в полагането на извънреден труд:

Извънредният труд за държавните служители се различава съществено от този, който полагат лицата по трудово правоотношение, тъй като за лицата по трудово правоотношение имаме регламентация за 30 часа месечно и 150 часа годишно. Законът такъв, какъвто е задържаният служител, не предвижда такива ограничения. Изпълняваме закона, какъвто е. Мисля, че няма толкова голяма сензация в този извънреден труд. Единственото, което мисля, че се получава, е, че има по-голямо натрупване от предходни месеци. Дали е автентичен един документ, могат да кажат други органи. Аз този фиш не съм го виждал.

Буди недоумение как фиш със банкова сметка се публикува в медии, след като това са лични данни, каза още Щербаков.

За последните две години контролните органи към МЗ са извършили 60 проверки планови и по сигнали са спестени близо 12,5 милиона лева публични и бюджетни средства в корупционен риск. Проверки подадени към прокуратурата пък са спрели изтичането на още близо 13 милиона лева. Проверките са били на болници,РЗИ, второстепенни разпоредители. Проверката е установила , че Фондът за лечение на деца не е провеждал обществени поръчки в случаите.

Същевременно проверката е установила, че Фондът за лечение на деца не е провеждал обществени поръчки в случаите когато това се е налагало.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!