ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Росен Плевнелиев: Износът на България към Румъния е нараснал 7 пъти до 1,8 млрд. евро

Снимка: БТА

Дунавската стратегия и европейските оперативни програми като възможност за реализирането на общи икономически проекти изведе на преден план президентът Росен Плевнелиев по време на българо-румънски форум. Срещата се състоя в рамките на официалното посещение на румънския държавен глава Клаус Йоханис у нас, а домакин е Българската търговско-промишлена палата. Борбата с корупцията ще бъде другият фокус в двустранните отношения, обяви от своя страна румънският президент.

Акцент в изказването на българския държавен глава беше постигнатото в отношенията между двете държави през последните десет години след приобщаването им към ЕС. Българският експорт към Румъния е нараснал седем пъти до 1,8 милиарда евро, а румънският към България - шест пъти до 1,9 милиарда евро. Заедно двустранната търговия по данни към 2015 г. е в размер на 3,7 милиарда евро, а това е осем пъти повече в сравнение с това, което е било преди десет години, посочи президентът Росен Плевнелиев:

Гордеем се с този успех! България и Румъния доказват, на практика, че регионалното сътрудничество е стратегически важно и че заедно можем да се развиваме, да забогатяваме, да ставаме по-мирни, да бъдем по-сигурни.

Плевнелиев изтъкна и създадените общи клъстери в сферата на транспорта, банковото дело и застраховането. От своя страна, румънският му колега Клаус Йоханис добави Дунавската стратегия и свързването на газопреносните мрежи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!