ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

МОН и синдикатите подписаха Колективния трудов договор

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и синдикатите подписаха Колективния трудов договор за тази година. От 1 август обезщетението при пенсиониране на учител ще е 10 работни заплати и 10 заплати и половина от началото на 2017-а. 

От 1 октомври за наставничество на учители се заплаща не по-малко от 50 лева месечно за срок до една година. Заплащането за класния стават 30 лева. 

В договора също така е разписано, че работодателите поемат 100% от стойността на абонаментните карти или билетите за пътуващите педагози. Колективният трудов договор е валиден за две години.

Освен министърът на образованието Меглена Кунева, подписи под документа сложиха Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, Юлиян Петров - председател на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", Надежда Николчева - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, Стефка Балева - председател на Сдружението на ,директорите в средното образование в Република България и Аспарух Томов - председател на Независимия учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати в България. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!