ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдът се произнася до две седмици за регистрацията на партия ДОСТ

Прокуратурата подкрепи регистрацията

| обновено на 27.06.16 в 15:02
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата подкрепи регистрацията на най-новата партия - "Демократи за отговорност, свобода и толерантност"/ДОСТ/, на продължилото около десетина минути заседание на Софийския градски съд. След като изслуша и адвокатите на формацията на Лютви Местан, съдия Лилия Илиева заяви, че в двуседмичен срок ще обяви ще бъде ли регистрирана партия ДОСТ:

Лютви Местан и останалите членове на ДОСТ, придружени от двама адвокати, дойдоха в съдебната зала с куфар с документите - същите, които вече бяха предоставили на съдия Илиева, след нейно изрично искане. Заради уточненията, които градската съдийка поиска, за да реши дали да регистрира ДОСТ, сред които и да посочи кои са реформаторските сили в страната или каква е визията на партията за съдебната реформа, Лютви Местан поиска отвод на съдия Лилия Илиева, както и заради прекаленото бавене на делото.

Тя е отказала да се оттегли от случая, а лидерът на ДОСТ коментира, че приема това решение и вярва във върховенството на закона:

Каквито й цели да сме дефинирали, ние казваме, че ще ги преследваме с конституционносъобразни, законосъобразни, легитимни, политически средства чрез участие в законодателната, местната, а при определени условия и в изпълнителната власт.

Направи впечатление, че прокуратурата, която  прави преглед на всички документи по отношение на конституционносъобразност и законосъобразност, представи категорично становище, че ние сме покрили всички изисквания на Закона за политическите партии. Това е много важно обстоятелство и струва ми се, че поставя точка на внушения, които идват от определени политически среди, основно крайно националистическите, че едва ли не има нередности в документите, коментира след съдебното заседание Лютви Местан.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!