ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Проф. Илко Гетов: КЗК трябва да бъде сезирана за фирмените агитации на фармацевти

Проф. Илко Гетов
Снимка: Стаматина Никова

Комисията за защита на конкуренцията е органът, който трябва да бъде сезиран, за това че фирми агитират фармацевти да купуват определени лекарствени продукти без рецепта до определена стойност, заяви проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз:
То това са неетични практики по Закона за защита на конкуренцията. В случая трябва лице или организация, която е засегната от подобни практики, да сезира Комисията за защита на конкуренцията. Когато една аптека се води от един мениджър, който не е фармацевт, и той решава какво да се купи и от кого да се купи, той ще купи това, което ще му донесе най-добрия бонус.

Според Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" тази практика след това служители на аптеката да се пращат на екскурзии е законна: 
В момента тази практика, така да се каже е законна. Има Член 246 от Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, но той се отнася до съдържанието на рекламния материал, в който е забранено да се дават награди, имуществени и неимуществени и така нататък. Тук се касае за реклама на определен лекарствен продукт.

Фармацевтите не могат да раздават мостри на лекарства по лекарско предписание, мостри се дават само на лекарите, които имат право да предписват лекарства. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!