ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Публикуват данини за финансовите взаимоотношения на фармацевтичния бизнес и лекарите

Има практики фармацевтични компании да организират екскурзии за фармацевти срещу ангажимента аптеката да закупи определен брой медикаменти от фирмата и решението за това не е на фармацевтите, а на собствениците на аптеки,
каза Илко Гетов - председател на Българския фармацевтичен съюз. Сигнал за практиките подаде пациентска организация "Заедно с теб" .

На 30 юни за първи път ще бъдат публикувани данни за финансовите взаимоотношения на фармацевтичния бизнес с лекари, болници, научни дружества, съгласно Кодекс за оповестяване, който ще важи за фармацевтичната индустрия в Европа, каза Деяня Денев:

В повечето случаи не става въпрос за директен паричен трансфер - от компанията към медицинският специалист, а става въпрос за заплащане, регистрационни такси, самолетни билети, настаняване в полза на съответния медицински специалист, за да участва той в съответното научно образователно събитие. Предоставянето на стойност обаче се осъществява на основание на договори, които съдържат клауза за съгласие на медицинския специалист за оповестяване.


Председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев заяви, че част от лекарите се притесняват да бъде оповестено коя компания им е заплатила участие в научно-образователни събития и на каква стойност:

И това са 60 процента от колегите ни, които работят с тези фармацевтични компании, защото другите 40 се притесняват. Това, че отново много от лекарите ще бъдат оплювани, че виждате ли отиват на сафари или на екскурзия.

За миналата година фармацевтичният бизнес е инвестирал в научно-изследователска дейност 150 милиона лева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!