ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Ще привличаме външни инвестиции в седем приоритетни сектора

Министерството на икономиката и Агенцията за инвестиции определиха седем приоритетни икономически сектора, в които ще се привличат външни инвестиции. Това ще се случва с акцент върху регионалното икономическо развитие и във взаимодействие между централната и местните власти. 

Приоритетните сектори, които се посочват са производството на компютърна и комуникационна техника, на електрически съоръжения, на машини и оборудване, производството на текстил и облекло, на химически продукти, на каучук и пластмаса и производството на хранителни продукти. Държавата има план как да подпомогне кредитирането на предприятията, съобщи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.
През една от оперативните програми като поемаме рисковото финансиране и гарантираме всъщност кредитите на стартиращи фирми. Предполагам, че  до края на месеца ще имаме и финансовите институции, които ще бъдат тези, които ще изпълняват дейностите по оперативната програма.
В усилията си държавата ще разчита на регионалните икономически политики, които да извеждат своите приоритети, а Агенцията за инвестиции да търси съответните инвеститори, посочи изпълнителният директор Стамен Янев:
Взимаме пример с нанотехнологиите и казваме - топ три страни с най-голям брой нанотехнологични фирми са САЩ, Германия и Франция. Ако искаме да имаме такъв тип инвеститори, ние трябва да се насочим към тези държави.
За целта общините ще трябва да приемат и наредби за насърчаване на инвестициите.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!