ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Директорите на училища ще получат нови правомощия

| обновено на 15.07.16 в 16:18


От новата учебна година училищните директори ще вземат решения за броя на паралелките, за началния час на учебния ден, междучасията и необходимостта от извънредна тридневна ваканция. Това стана ясно при представянето на стандарта на организацията в училищата.

Около една пета от училищата в страната са с над 900 ученици и са на двусменен режим. Там занятията трябва да започват преди осем часа, каза заместник-министър Диян Стаматов.
Началото на учебния ден на всички ни се иска да бъде от 8.00 часа и така го залагаме, но сме наясно, че при двусменния режим няма как да се случи така, че да има пълнота на учебните часове и да се започва едновременно с това в 8.00 часа. Там, където се налага, началото на учебният час ще започне в 7.30.
Ваканциите остават пет - есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна, но има възможност:

Диян Стаматов

До три дни директорът при необходимост да предложи още една такава ваканция, един пример мога да ви дам, спукване на тръби на парното или пък друг проблем, кметът на града, при естествените проблеми, свързани със снега, може да даде три дни допълнително ваканция при екстремни ситуации. До момента това беше с решение на министъра и самата процедура беше тромава.

Матурите догодина ще се проведат след 24 май, когато обаче се организират абитуриентските балове.
Министерството на образованието е подготвило Календар в помощ на директорите на училища, в който описва в какви срокове какво трябва да се промени в дейността им след влизане в сила на новия Закон за училищното образование на 1 август.  

В календара е описано как става смяната на имената на училищата, както и че те няма да променят номера си в БУЛСТАТ. До 5 септември е срокът за разработване на стратегия за развитието на всяко едно училище. До тогава трябва да се направят учебните планове за първи и пети клас, които са по нови учебни програми. Да се проведат срещи с родителите на децата и да им се каже по кои нови учебници петокласниците ще учат история. До 15 септември училищата трябва да подадат информация за записаните първокласници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!