ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Гърция ще гледа по бързата процедура искането за убежище на турските пилоти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Показанията пред гръцката прокуратура на задържаните турски военни промени степента на обвинението, което се очакваше. Те са обвинени само в незаконно влизане в Гърция, без да се счита, че са съдействали за нарушаване на международните отношения на страната и не са поставили на риск живота на гражданите.

В рамките на три дни задържаните военни ще бъдат изправени пред съда, който ще разгледа наложената им мярка за задържане. Не се очаква да бъдат освободени под гаранция, смятат юристи, запознати със случея.

Адвокатът на турските пилоти заяви пред гръцките медии, че те не са участвали в метежа. Получили са заповед да извозят ранени от центъра на Истанбул, но са били обстрелвани от полицията и за да се спасят, имигрират в Гърция. Защитата им настоява за право да се свържат със семействата си.

Турските пилоти са заявили пред гръцките власти, че се страхуват не само за своя живот, но и за живота на семействата си и ако Гърция не им даде политическо убежище, ще поискат от друга страна.

На искането на Анкара за незабавна ектрадация на турските военни, премиерът Алексис Ципрас обеща бърза процедура по разглеждане на иска им за политическо убежище, но на базата на международните договори по защита правата на човека.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!