ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата: МВР не контролира добре оръжията и частните охранителни фирми

| обновено на 20.07.16 в 15:37
Неефективен контрол на МВР над притежанието на оръжия и боеприпаси и над дейността на частните охранителни фирми са констатирали чрез поредица от проверки от Върховната административна прокуратура.

От държавното обвинение обаче признаха, че нямат механизъм, по който да принудят вътрешното министерство да подобри контрола и да създаде задължителните по закон регистри. От прокуратурата се заканиха да продължат с проверките.

Първата проверка за оръжията беше инициирана, след като психично болен мъж уби със законно оръжие барета по време на операция в Лясковец. Повторена наскоро тази проверка показва предоставяне на оръжие, включително на повече от едно срещу формална декларация, с която се твърди, че ще се ползва за самоотбрана.

Психично болни лица с установени психични заболявания продължават да притежават законно оръжие, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Най-масовата причина да си законен собственик на оръжие и боеприпаси се оказа самоотбраната, за което стига само просто да го декларираш:

Има случаи, в които едно физическо лице притежава не 10, а 17 огнестрелни оръжия, сред които и картечници, заяви ръководителят на Върховната касационна прокуратура Ася Петрова.

Оказа се, че оръжия и боеприпаси се дават лесно, но се вземат трудно, дори и от осъдени лица. Законни оръжия са открити и у хора с прояви на домашно насилие. Според проверка на прокуратурата случаите на отнето оръжие при над 211 хиляди раздадени, са точно 112.

Проверката на охранителните фирми беше заради инцидента на Околовръстното шосе в София през февруари, когато хора на Ивайло Борисов-Ториното пребиха семейство. Веднага беше обявена операция "Кортеж", а резултатите от нея, описани от главния секретар на  МВР Георги Костов в писмо до прокурора Ася Петрова, звучат така:

При проверките не са установени лица, извършващи дейности по лична охрана на физически лица, вследствие на които да са осъществени блокиране на улици или затрудняване на движението по тях. Тоест въпреки многобройните репортажи, констатацията е такава.

Оказало се, че единствените незаконни охранители са били тези от побоя на Околовръстното шосе. За тази проверка от прокуратурата бяха категорични, че са били формални, а от думите на говорителя на главния прокурор стана ясно, защо все пак се е стигнало до някакви резултати:

Като са извършвали прокурорите тези проверки, тези нарушения почти са установени случайно, и то, защото прокурорите са били на място заедно с контролните органи. Затова е и мотивирана върховна административна и всички прокурори в страната да продължат тези проверки, защото очевидно контролните органи, ако не ги надзирава прокуратурата, пропускат понякога да изпълнят задълженията си по закон, посочи Румяна Арнаудова.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!