ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Мая Манолова: Който и критерий да извадим, ние сме на дъното

Мая Манолова и "Активни потребители" организират обществена дискусия за енергийната бедност

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова, заедно с националната асоциация "Активни потребители", организира обществена дискусия, посветена на енергийната бедност. Идеята на форума е участниците да се обединят около мерки за защита след либерализацията на пазара и повече енергийна сигурност за уязвимите потребители у нас.

Оценка на Евростат от април тази година сочи, че 1/3 или около 35 на сто от българите живеят в риск от бедност – не могат да поддържат дома си топъл, не покриват сметките и жизнения си стандарт.

Цифрите показват още, че два милиона и половина души търпят тежки материални лишения. По данни на ЕК, България е на първо място по енергийна бедност сред страните-членки ЕС:

Дали ще вадим числата с монетарната бедност, дали ще вадим числата с това, колко процента от сметките на най-бедните заемат сметките за ток, дали ще извадим критерия "неплатени сметки", дали ще извадим критерия "състояние на сградния фонд", който и критерий да извадим – ние сме на дъното, обяви общественият защитник Мая Манолова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!