ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Български учени разработват комбиниран препарат срещу лекарствената резистентност на ентеровирусите

Снимка: Георги Корнейков


Над 120 ентеровируса ни разболяват през лятото и причиняват различни инфекции без клинична картина, посочи вирусологът академик Ангел Гълъбов. Екип от български учени от Института по микробиология разработват нов метод на лечение чрез комбиниран препарат срещу енеровирусите. Децата, бременните и хората с хронични заболявания са главните жертви на ентеровирусите през лятото, предупреди Гълъбов:

Това е едно сравнително краткотрайно заболяване, което се изразява с типичните признаци - зачервено гърло, повишена температура – понякога до 38 – 39 градуса, понякога и гърлобол има, но се съпровожда и с гадене, повръщане и разстройство. Трябва да се използват противотемпературни средства. Трябва да се направи диета, която да се спазва заради чревната инфекция. Това са средствата, няма други!

Екип от Института по микробиология, начело с академик Гълъбов, разработват комбиниран препарат срещу лекарствената резистентност на ентеровирусите:

Измислихме един подход на последователно алтернативно прилагане на най-ефективните средства, взети от различни фирми, и това се оказа единственият начин, който при експериментални условия дава защита срещу високи дози вируси.

Още по темата чуйте в репортажа на Гергана Хрисчева за предаването "12+3".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!