ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Нормативни промени превръщат Центъра за спешна медицинска помощ в София в Национален център за продължаващо обучение

| обновено на 04.08.16 в 17:41
Снимка: БГНЕС


Нормативни промени превръщат Центъра за спешна медицинска помощ в София в Национален център за продължаващото обучение на всички спешни медици. Националната асоциация на работещите в спешната помощ и пациентски организации "Заедно с теб" са портив промяната и ще я атакуват в съда.

Недопустимо е Центърът за спешна медицинска помощ в София да се превърне в Национален център за обучение по спешна медицина, каза д-р Десислава Каталиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ: 
По този начин се влиза в разрез с чл.182 от Закона за здравето, където е регламентирано, че организирането, провеждането, координирането и регулирането на продължаващото ни обучение е обект на съсловните ни организации и се лишават болничните лекари и медицински специалисти в 34 спешни приемни отделения да бъдат обучавани, защото ЦСНП е извънболнична структура.
Според д-р Стоян Сопотенски - председател на контролната комисия в Лекарския съюз и лекар в спешния институт "Пирогов", предлаганата промяна не е удачна: 
Ако тази промяна влезе в сила, ще видите сами резултата, който ще бъде повече от плачевен. Когато нещо върви, когато нещо се е случвало и дава добри резултати, не смятам, че трябва да бъде променяно.
Пациентски организации "Заедно с теб" изразиха огромното си безпокойство от промяната. Пенка Георгиева от "Заедно с теб": 
По цял свят хабилитираните лица са тези, които водят обучението, не само по спешна медицина, но и за всички специалности. 
В концепцията за развитие на спешна медицинска помощ у нас 2014-2020 г. е предвидено МЗ да създаде Национален център за продължително обучение, но той трябва да е единна структура за цялата извънболнична и болнична спешност. 
След запитване, от здравното министерство уточниха, че промените не предвиждат Бърза помощ - София да получи статут на Национален център за обучение и квалификация. Центърът ще бъде отделен орган към министерството, който ще организира и провежда обучението на работещите както в извънболничните, така и в болничните структури на системата на спешната помощ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!