ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съюзът на съдиите може да сезира ЕСПЧ заради текст от Закона за съдебната власт

| обновено на 05.08.16 в 16:33
Снимка: БГНЕС
Съюзът на съдиите обмисля да сезира Европейския съд за правата на човека за текста от Закона за съдебната власт, който задължава съдии, прокурори и следователи да декларират членството си в професионални организации.

От Съюза смятат, че текстът противоречи на основното право на магистратите да принадлежат към професионални организации и погазва Европейската конвенция за правата на човека.

Весислава Иванова от Съюза на съдиите заяви:

Институцията, която може да се произнесе в този случай, е Конституционният съд. Ние нямаме право на пряка конституционна жалба. Само субектите, овластени от закона, могат да решат да сезират евентуално Конституционния съд. Данни за това за момента няма. Ние обмисляме дали да не сезираме Европейския съд по правата на човека, тъй като считаме, че това нарушава член 11 от Конвенцията. Правото на свободно сдружаване не може да подлежи на подобно ограничение да се декларира членство и да има такъв ангажимент за членовете, тъй като е безсмислено подобно деклариране, доколкото това право не подлежи на никаква ограничителна регулация. 

Цялото интервю с Весислава Иванова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!