ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Само България няма норматив за защита на работещите в електромагнитни полета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От тази година, с въвеждането на Директива на Европейския съюз за електромагнитните лъчения, и в нашата страна ще се следи въздействието на нейонизиращото лъчение и магнитните вълни върху човешкия организъм.

Страната ни, единствена в Европа, няма норматив за защита на работещите в електромагнитни полета, каза проф. Мишел Израел, експерт на Световната здравна организация (СЗО) и ръководител на лаборатория в Националния център за опазване на общественото здраве.

В началото на тази година министърът на здравеопазването сформира работна група, която изготвя новата наредба, съобщи проф. Мишел Израел:

Тази наредба касае всички работни места, свързани с облъчване с електромагнитни лъчения. Това са енергетика, телекомуникации, електроника, медицина, военното дело, всички видове комуникационни системи, от типа на радари, телевизионни и радиостанции.

Проф. Елисавета Петрова – специалист по професионални болести, заяви, че на първо място страда имунната система.

С провеждането на Директивата на Европейския съюз за електромагнитните лъчения ще бъдат запознати работодателите, а Службите по трудова медицина ще имат отговорната роля да правят оценка на риска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!