ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Над 1400 души чакат за планов прием в големите болници в страната

Снимка: БГНЕС

В Националната листа за планов прием на пациенти до края на тази година чакащите са общо за цялата страна 1427 души. Това са пациенти за големите многопрофилни и университетски болници в столицата, Плевен, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Асеновград, Враца. Преобладават чакащите за комплексните онкологични центрове и болници в Бургас, Стара Загора, София, Плевен, чакащи има за лечебните заведения за женско здраве, ортопедичните центрове и други. По повод  твърдения в столичен ежедневник, че здравната система е в колапс, от Националната здравноосигурителна каса изпратиха опровержение в което посочват, че листа на чакащите съществува много преди днешна дата. 

Избор на всеки пациент е дали ще изчака да бъде лекуван точно в определена болница от точно определен екип или ще предпочете друго лечебно заведение, в което може да постъпи веднага. От Здравната каса уточниха още, че отчетът на институцията за изпълнението на бюджета ще бъде разгледан на заседания на Надзорния съвет на 8 септември. 

На провалилото се поради липса на кворум последно заседание на Надзорният съвет на вчера  е имало заложена точка да се обсъди възможността да се заплати по-висока сума на лечебните заведения за месец юли, тъй като определените индикативни параметри за месеца са по-ниски от извършената от лечебните заведения дейност, за която са формирани тези параметри.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!