ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Обстановката на остров Лесбос остава напрегната заради мигрантите

Снимка: Катя Пеева

Напрегната остава обстановката на гръцкия остров Лесбос, след като вчера в бежанския лагер там избухна пожар. Според гръцките медии огънят е бил запален от мигранти, които искат да напуснат лагера, за да отидат в други европейски държави. Местните жители също искат мигрантите да напуснат острова.

Жителите на село Мория, където се намира лагерът, и днес са пред кметството с искане за незабавно изселване на мигрантите. Симпатизанти на крайнодясната партия "Златна зора" организират демонстрациите на жителите. Бежанците също всеки ден протестират, защото искат да напуснат острова и да бъдат прехвърлени в други европейски страни.

Кметът на остров Лесбос вече месеци наред предупреждава правителството за риск от избухване на безредици.

Днес се провежда извънредно заседание на министри от правителството за овладяване на ситуацията на острова. Властите изпращат ферибот, където ще настанят временно бежанците от лагера в Мория. Засилва се и охраната на острова. От Атина пристигат също части за борба с безредиците.

Засилена беше охраната на всички гръцки острови, където има бежанци.

Междувременно властите издирват лицата, които умишлено разпространяват невярна информация, че всички бежанци и мигранти от островите - над 15 хиляди души, ще бъдат депортирани незабавно в Турция.

Всеки ден продължават да пристигат лодки с бежанци от Турция, заради което Атина настоява за помощ от Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!