ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

108 години независима България

| обновено на 22.09.16 в 15:24
Снимка: БТА

Велико Търново е център на тържествата по случай 108 години от обявяването на Деня на независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с Манифест на княз Фердинад в църквата  "Свети 40 мъченици", а след това е обявена  и на крепостта "Царевец" в старопрестолния град.

С литургия в църквата "Св. 40 мъченици" започна празникът. След това на „Царевец“, с военен ритуал бе издигнато националното знаме и отново бе прочетен Манифестът, с който княз Фердинанд обявява независимостта на България и приема титлата цар на българите. Като припомни събитията от 22 септември 1908 година, кметът на Велико Търново Даниел Панов каза:

Всички ние имаме честта да стоим гордо изправени, именно тук - на мястото, където някога се е намирал дворецът на владетелите на Втората българска държава. Тук, откъдето в продължение на 208 години е управлявана България, да стъпваме на свещената българска земя, където е провъзгласена българската независимост.

В празничното си слово заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев се обърна към българите:

Независимостта е наша гражданска ценност, нека я пазим, както най-скъпото, нека не позволяваме извоюваното с толкова сили и воля да ни бъде отнето.

Празничен благослов отслужи великотърновският митрополит Григорий.

Нека Божията благодат да дава винаги чувство на независимост във всеки българин, придружено с любов, с вяра, с надежда.

Участниците в празнично шествие, тръгнало от „Царевец“ поднесоха гирлянд на признателност пред паметника "Майка България".

В тържествата в столицата участие взеха Националната гвардейска част, а пред Паметника на Независимостта Софийският духов оркестър и хор "Света София" изпълниха патриотични химни.

Манифестът, с който е обявена независимостта, беше прочетен преди честванията в Шумен.

Във Видин Денят на независимостта беше отбелязан пред паметника на Трети пехотен Бдински полк и падналите във войните за национално обединение.

Тържествената заря-проверка  за Деня на независимостта е от 19,30 часа. Тя ще бъде предавана пряко по БНР.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!