ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Специализираният съд остави в ареста Иван Захариев

| обновено на 22.09.16 в 17:33
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд реши да остави за постоянно в ареста 21-годишния Иван Захариев, задържан преди два дни по обвинение в тероризъм.

Захариев е с баща българин и майка виетнамка. Има българско и австралийско гражданство. Бил в България с баща си, който е уреждал документи около пенсията си, а 21-годишният мъж пристигнал, за да си извади български паспорт.  

Разследването срещу Иван Захариев започва по сигнал от ДАНС и се ръководи от специализираната прокуратура, която от миналата година е компетентна да разследва престъплението "тероризъм". Според държавното обвинение, от няколко месеца на територията на България Захариев се подготвя, за да се включи в редиците на "Ислямска държава" на територията на Сирия. Със специални разузнавателни средства са събирани доказателства, че мъжът е контактувал чрез Интернет с  лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Веднъж е пътувал до Сирия, след което предприел самоподготовка за включване в редиците на ИДИЛ, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната. 

Именно от честите посещения на Иван Захариев в стрелбища прокуратурата извлича част от доказателствата си, че е имал терористични намерения. Свидетели на упражненията му разказали, че поведението му било "странно". Чули да казва, че "виждайки мишените, си представял живи хора". Пред разследващите те казали още, че гледайки уменията на младия мъж, си помислили, че той може да ги използва за извършаване на престъпна дейност.

Според адвоката на задържания това, че клиентът му е посещавал легално стрелкови комплекси и е упражнил уменията си по стрелба, не е доказателство, че се канел да извърши убийство или тежка телесна повреда на когото и да било.

Няма закана, няма и доказателства, каза пред спецсъда Светослав Тончев. Самият Захариев обясни, че е обвинен за въображаемо престъпление. По повод откритата в квартирата му в София религиозна литература обясни, че я чете от интерес към историята.

От два месеца не съм мюсюлманин, смених религията си. Ислямът не е истинската и единствена религия, каза той и добави, че не смята, че е заплаха за някого.

Засега обвиненият в тероризъм мъж остава в ареста. Със сигурност поне до 29 септмеври, когато последната дума за мярката му за неотклонение ще има Апелативният специализиран съд.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!