ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Фалстарт на делото за атентата на летището в Бургас

| обновено на 26.09.16 в 15:20
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд не успя да даде ход на делото за атентата в Бургас и го отложи за 10 ноември, за да бъдат призовани всички пострадали при взривовете на летище Сарафово. Задочно подсъдими за смъртта на петима израелски туристи и българина Мустафа Кьосев са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата са обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Четири години разследване, символично внасяне на обвинителния акт в деня на четвъртата годишнина от атентата и сравнително бързо насрочване на мегаделото в специализирания наказателен съд предхождаха основаното днес. Съдът не е успял да се свърже с всички пострадали с близките на загиналите. В залата беше само бащата на Мустафа, който, бързайки да се прибере, каза: Най-голямата загуба в живота!

Фалстартът на делото беше обяснено от служебния защитник на Мелиад Фарах - Калина Тодорова, и прокурор Калина Чапкънова с процесуалните правила:

Най-важното към момента е да се спазят процедурите както за изясняване на обстоятелствата, така и за защитата на пострадалите и на тези, които са обвинени.

Налице са изключителни затруднения при призоваване на пострадалите лица и при разясняване на техните права. Затрудненията произтичат от това, че се касае за чужди граждани. По някакъв начин тази информация трябва да стигне до тях.

Защо вече разпитани в досъдебното производство пострадалите не са били открити за съдебното заседание, обясни прокурор Красимир Тренчев: Някои са с променени телефони.

От прокуратурата отказаха да прогнозират колко време ще продължи мегаделото за тероризъм. Не коментираха и стабилността на доказателствата, но това направи адвокат Владислав Янев (защитник и на акушерката Емилия Ковачева), който в този процес ще защитава правата на част от пострадалите в атентата:


Разследването е направено изключително компетентно. Участвали са множество специалисти, много експертизи има, съдебни поръчки. Това е едно изключително тежко, трудно разследване, но то е направено оптимално. Взели са участие множество специалисти и в чужбина също са ни съдействали за изясняване и установяване на истината.

Бургаският адвокат Калина Тодорова ще защитава задочно обвинения Мелиад Фарах. Тя обясни, че все още няма еднозначна позиция за това дали той е виновен за смъртта на 6 души и травмите на още 38:

Още нямам точно убеждение, тъй като материалът, който изчетохме, е доста голям, но в съдебното следствие се разкриват много допълнителни неща, които ще изяснят становището ми. Аз още не съм убедена точно какво ще кажа в негова защита, но имам още неща, които трябва да изясня във връзка с воденото тук съдебно следствие. Там ще ми бъдат изяснени лично на мене, за да знам в негова защита какво да кажа. Смятам, че в тези години е положен много огромен труд да бъдат установени къде са хората, спрямо  които ще бъдат повдигнати обвинения. Не са открити, защото явно те добре са си прикрили следите.

Поради което са обявени за издирване. Надяваме се да бъдат заловени и да понесат всички отговорности от престъпната си дейност, заяви адвокатът на част от пострадалите Владислав Янев.

Дано ги намерят. Разузнаване на две държави – не може да не се намерят, коментира бащата на Мустафа Кьосов– Ахмед.

Обявени са първоначално за местно издирване, след това за общодържавно и накрая за международно. Издирването продължава, посочи прокурор Калина Чапкънова.

Репортажът на Силвия Великова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!