ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Деветима гранични служители са задържани при спецакция на "Капитан Андреево"

| обновено на 30.09.16 в 16:00
Снимка: БГНЕС

Деветима души са в ареста след спецакцията, която тази сутрин затвори за пет часа  граничния пункт "Капитан Андреево". Те са митничари и гранични полицаи на ниско ниво, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Граничният пункт е бил прицел на спецзвеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура от година. Първоначално се е работило по сигнал за корупционни практики сред митнически инспектори, каза Арнаудова:

В рамките на разследването се установяват и други лица, чиято длъжност впоследствие е установена и тя е, че са гранични полицаи.

Акцията е стартирала тази сутрин в 6 часа, когато започва смяната на задържаните. Набелязани са били общо 14 души, но петима от тях са успели да избягат и се издирват. При обиските у арестуваните са били намерени белязани пари, уточни говорителят на главния прокурор:

Имаме отделно доказано изпълнително деяние - получаване на подкуп, макар и в малък размер. Става дума за 15-20 евро, еднократно, на различни служители.

Парите са дадени от сътрудници на прокуратурата: От лица, които сътрудничат на нашето разследване, и които са дали съгласие, спрямо тях да се прилагат специални разузнавателни средства.

Служители на терен са задържаните дотук. Няма данни те да са се отчитали на началниците си, нито да са действали в схема, заяви Арнаудова:

Ако съберем доказателства за организирана престъпна група, делото ще бъде изпратено на спецпрокуратурата. Но към този момент работи спецзвено "Антикорупция" тъй като няма доказателства за група. Тя уточни, че наблюдаваните са вземали пари за разнообразни действия или бездействия:

За всички случаи, в които е било необходимо действиe от страна на Гранична полиция или пък на митнически инспектор. Не можем да посочим, че само по повод мигрантския процес, така че това не е единственото действие по служба, заради което те са искали и получавали подкуп. Всички тези обстоятелства, т.е. конкретните обвинения - за какво конкретно действие са искали и какво конкретно действие е трябвало да извършат, ще станат част от обвиненията на лицата, но това ще се случи в събота, след анализа на доказателствата от прокурора.

В акцията, освен прокурори и следователи, са участвали 45 служители на ДАНС и 50 служители от Вътрешна сигурност на МВР.

Граничната полиция обяви, че е разкрила и престъпна група, която превеждала нелегални мигранти от турската до сръбската граница. Задържани са мъж и две жени.

От МВР съобщават, че лидер на групата е 50-годишен софиянец, осъждан за кражби. Престъпната банда е действала от януари миналата година до момента. Тримата са осъществявали връзки с каналджии от съседни държави като са подсигурявали настаняване и транспорт на незаконни мигранти.

В същото време тази нощ на граничен пункт "Капитан Андреево" са заловени общо 56 нелегални мигранти. Откритите във влак чужденци са мъже, жени и деца. Те са срязали брезента и по този начин са влезли във вагоните. 16 от незаконните пътници имат сирийски паспорти. Останалите 40 са без документи за самоличност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!