ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС отхвърли искането за оставка на Димитър Узунов

| обновено на 20.10.16 в 15:56
Снимка: БГНЕС

С 15 на 8 гласа Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли искането за оставка на представляващия Съвета Димитър Узунов. То беше внесено от петима съдебни кадровици с обвинения срещу Узунов, че ръководи ВСС еднолично.

Формалното основание за искането на смяната на Узунов беше заради начина, по който той определи кои съдебни кадровици да се срещнат с анализиращите българската прокуратура европейски обвинители. По време на двучасовата дискусия критиците на Димитър Узунов добавиха още неприемливите му публични позиции, които уронвали и без това ниското доверие към ВСС, както и лошото администриране. Към тях беше отправено и обвинението, че политизират Съвета. Основен говорител на тази теза стана Румен Георгиев:

И за дете е ясно, когато се сравняват есетата, които се четат тука, изявленията, когато се поставят преди скоби определени тези, че те по поразителен начин съвпадат с тези, със становища, вече казани в рамките на политическите дебати в тая страна, каза Георгиев.

Соня Найденова, която гласува "за" оставката на Узунов, каза, че не смята, че политиката в чистия й смисъл е нещо лошо:

Неведнъж съм казвала, че ВСС върши политика, политика в смисъла на вземане на управленски решения, а не в смисъла на политическо партийна дейност - нещо, което няма място във ВСС. 

Защитниците на Узунов избраха да критикуват отново еднолично Найденова, която Узунов по спешност смени в началото на тази година.

Край на дискусията сложи главният прокурор, който обобщи, че разделението на ВСС е толкова голямо, че дискусията вече е изчерпана.

Така, без участието в гласуването на самия Узунов, той получи подкрепата на 15 от съдебните кадровици и остава начело на съдебния кадрови орган през финалните му 11 месеца.

След гласуването Узунов, който иначе активно взе участие в дискусията, се обърна персонално към председателя на ВКС Лозан Панов, за да му каже колко дълбоко и болезнено е почувствал болката от забития от Панов нож в гърба му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!